Functionele mobiliteitstraining is een speciale training om met name zwakke schakels in bewegingen op te sporen, te verbeteren en te herstellen. Functionele mobiliteitstraining en perineurale injectietherapie werken op een vergelijkbare manier en vullen elkaar perfect aan. Beide behandelmethodes zorgen voor extra glucose bij de geïrriteerde weefsels, waardoor deze kunnen herstellen. Wanneer er tijdens de functionele mobiliteitstraining een bewegingsblokkade gevonden wordt, zal dit gelijk behandelend worden met perineurale injectietherapie. Zo kan het meest optimale behandelresultaat bereikt worden.
Wat is functionele mobiliteit? Dat is de maximale bewegingsuitslag die je zelf actief kunt maken in een gewricht. Dit is dus niet hetzelfde als lenigheid (passieve mobiliteit), waarbij de zwaartekracht wordt gebruikt om meer bewegingsuitslag in een gewricht te verkrijgen. Functionele mobiliteit is dus de maximale lichamelijke beweeglijkheid die in het dagelijks leven kan worden gebruikt. Bij een goede functionele mobiliteit in een gewricht, voelt dit gewricht soepel aan (dus niet stijf) en kraakt het gewricht niet bij bewegen.
Rotaties in een gewricht
Een gewricht is de plek waar twee botten samenkomen. Gewrichten zorgen ervoor dat botten kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Een rotatiebeweging van een gewricht is de beweging van een lichaamsdeel rond de as van een bot. Rotatie is de basisbeweging van ieder gewricht. Dit betekent dat hoe beter de rotatiemobiliteit van een gewricht is, hoe beter de algehele mobiliteit zal zijn. Ironisch genoeg is rotatie de beweging waar mensen de meeste beperkingen hebben. Waarom? Omdat de moderne mens een meer zittende levensstijl heeft, waarbij uiterste gewrichtsstanden nog maar zelden worden bereikt (en rotatiebewegingen ondergeschikt zijn). Ook in de sportschool is dit het geval en ligt de focus juist op lineaire bewegingen, zoals buigen en strekken. Hierdoor wordt de rotatiebeweging vrijwel nooit goed getraind en ontstaan mobiliteitsbeperkingen.
Verminderde gewrichtsmobiliteit
Pijnklachten ontstaan bij iemand met een verminderde gewrichtsmobiliteit die een zware belasting (repeterend of statisch) uitvoert. Repeterende en statische bewegingen belasten een gewricht zwaar. Om deze belasting goed te kunnen weerstaan, moet het gewricht in een optimale conditie zijn. Alle weefsels bij een gewricht moeten voorzien worden van voldoende doorbloeding (en dus glucose).
Bij De Pijn Fysio zal u een combinatie krijgen van passieve behandelingen met perineurale injectietherapie en actieve behandelingen met functionele mobiliteitstraining.
Preventie van pijnklachten met mobiliteitstraining
De basis van functionele mobiliteitstraining zijn de gewrichten. Langs gewrichten lopen de zenuwtakken die het gevoel verzorgen (dus ook pijn). Als in zo'n gebied geen goede doorbloeding bestaat (door een te beperkt beweegpatroon), dan zullen deze lichaamsweefsels te weinig glucose krijgen. Op den duur zullen ze kwetsbaar worden voor pijnklachten, maar zelfs ook voor serieuze blessures. Daarom is het belangrijk om functionele mobiliteitstraining preventief uit te voeren, het liefst naast bestaande kracht- en conditietraining.
Beweegblokkades snel en effectief oplossen met perineurale injectietherapie
Een pijnklacht is vaak een uiting van een ‘zwakke schakel' in een beweegtraject. Belangrijk: met deze 'zwakke schakel' worden niet alleen spieren bedoeld, maar juist alle lichaamsweefsels: pezen, spieren, banden, bloedvaten, bindweefsel en zenuwtakken. Al deze weefsels werken samen en kunnen niet los van elkaar behandeld worden. Uiteindelijk zorgen de zenuwtakjes voor de pijnsensatie, maar de oorzaak ligt in dit geval vaak bij alle weefsels. Door de blokkade van de geïrriteerde zenuwtakjes in een pijngebied op te lossen, kunt u meteen soepeler bewegen. Daarna kan het lichaam door middel van normaal bewegen of door middel van aanvullende functionele mobiliteitstraining het herstel zelf oppakken. Hierdoor zullen pijnklachten blijvend verdwijnen.
Meest optimale behandelresultaat
Ook leert u om te gaan met pijnklachten en hoe u deze zelf kan verhelpen en voorkomen. Functionele mobiliteitstraining en perineurale injectietherapie werken op een vergelijkbare manier en vullen elkaar perfect aan. Beide behandelmethodes zorgen voor extra glucose bij de geïrriteerde weefsels, waardoor deze kunnen herstellen.